Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Fires i festes

FESTA MAJOR DE SANT RAMON

La festa més important del municipi es celebra a Sant Ramon el dia 31 d'agost  als voltants del convent , com mana de tradició, ja que es té coneixement que el 1631 ja es celebraven aplecs religiosos i se'l tenia conegut arreu del món, segons els consellers de Cervera.
L'acte més arrelat és els Tres Tombs al voltant del convent. Aquesta tradició té el naixement quan després de mort, les despulles de Sant Ramon, que morí al castell de Cardona, es carregaren sobre una mula cega  per decidir el lloc del seu enterrament, ja que la gent de Cardona i la de Portell el volien per enterrar-lo a la seva terra. Llavors, la mula cega va arribar a l'ermita de Sant Nicolau que era terme de Portell i on el Sant de petit feia de pastor. En donar tres voltes a l'ermita, va caure morta i allí fou enterrat. D'aquest fet ve la tradició de fer els Tres Tombs al convent.
També cal parlar del gremi dels traginers del poble de Sant Ramon que va agafar com a patró Sant Ramon i que cada 31 d'agost celebrava la seva festa fent tres tombs al convent amb els seus carruatges molt guarnits.
La diada de Sant Ramon continua molt arrelada tant a dins com a fora del municipi, ja que no disminueix el nombre d'assistents i de firaires que augmenta cada any i dóna un petit toc de fira.
Els actes religiosos duren tot el dia i és d'especial rellevància l'ofici que es celebra a les 12 de migdia  amb l'assistència d'altes personalitats tant polítiques com eclesiàstiques. A l'interior de l'església hi ha el cambril on descansen les restes del Sant, on durant tots els dies els fidels fan els Tres Toms. També cal dir que el Sant és el patró de les embarassades.

FESTA MAJOR DE SANT JAUME

Es celebra el 25 de Juliol, dia de Sant Jaume amb una missa a l'interior de l'esglesia de Sant Jaume, en honor al patró de les festa.

FESTA MAJOR DE PORTELL

La Festa Major de Portell se celebra el dia 31 d'agost en honor a Sant Ramon amb l'acte religiós i a la tarda una sessió de ball.

FESTA DELS APÒSTOLS DE PORTELL

Es celebra el primer dia de maig on la gent surt en  processó fins al Santuari de Sant Ramon. Després de la missa solemne, es fan els  Tres Tombs i es canten els goigs en honor al Sant.

FESTA MAJOR DE VIVER

Es celebra la festivitat en honor a la Mare de Déu de la Mercè.

FESTA MAJOR DE GOSPÍ

Es celebra el primer diumenge d'octubre.