Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Visita de la Coral Estel de Gironella (Berguedà) a La Segarra i concert a Sant Ramon

Cicles Musicals de Sant Ramon i Música a la Fresca 2023

Imatge del moment del concert al Santuari
Imatge del moment del concert al Santuari

DIJOUS 25 MAIG 2023

El diumenge passat, 21 de maig, la Coral Sant Ramon va organitzar l’acollida de la Coral Estel de Gironella (Berguedà) en la seva visita a La Segarra i posterior concert coral a l’església del Santuari de Sant Ramon, dins els Cicles Musicals de Sant Ramon i Música a la Fresca 2023, sota el patrocini de l’Ajuntament de Sant Ramon i la col·laboració de la Comunitat Mercedària.

Aquest encontre és el resultat de la relació que cantaires d’ambdues formacions que compartien activitat firal a la vila berguedana de Gironella ja fa un temps, van proposar la idea d’organitzar un intercanvi entre la Coral Estel de Gironella i la Coral Sant Ramon de la nostra vila.

La Coral Estel i els seus acompanyants (un total de 50 persones), van arribar a primera hora del matí a Les Oluges, on membres de la Coral Sant Ramon ja els esperàvem i els vam acompanyar en una visita guiada per indrets de la Segarra tant significatius com Les Oluges i Montfalcó Murallat, fent-los-hi una detallada exposició geogràfica i històrica de la terra segarrenca i d’alguns dels seus referents arquitectònics més significatius com ho és la vila closa de Montfalcó i una referència als Castells del Sió.

El dinar es va encarregar al bar del Centre Cultural de Sant Ramon, al qual també ens hi vam afegir alguns membres de la Junta de la Coral Sant Ramon i en acabar, se’ls va convidar a fer una visita guiada al Santuari i el seu claustre, incorporant-hi a la visita les sales on la Comunitat guarda un seguit d’elements ben significatius i interessants de la seva història, així com la nombrosa col·lecció d’Ex-Vots, tant apreciada pels devots de Sant Ramon Nonat i peregrins del Santuari.

A dos quarts de sis de la tarda, a l’Església del Santuari, la Coral Estel, amb els seus 43 cantaires i sota la direcció d’en Joan Alsina, provinent de l’escola de la Polifònica de Puig-Reig i deixeble del mestre i amic Ramon Noguera Subirà (1937-2016), van oferir un concert amb un repertori ben variat amb obres d’arreu, iniciant-se amb el “Tibie Paiom” (adéu a tu), una obra de la litúrgia ortodoxa russa d’en Dmitri Bortniansky, músic i compositor d’origen cosac ucraïnès del s. XVIII; cant d’una especial dificultat interpretativa per la seva difícil i delicada afinació, fent-ne una excel·lent interpretació, protagonitzada especialment pel nombrós grup de baixos del cor.

Van seguir oferint un seguit d’obres que ens van portar des de cants de la Missa Patumaire, d’en S. Cuenca i en especial l’”Agnus Dei”, adaptat musicalment amb la delicada melodia del Ball de l’Àliga, de la Patum de Berga, fins a unes animades obres de caire cubà, com “Bésame mucho” i “Maria Cristina”, interpretades i escenificades amb molta gràcia i “salero”; també hi van tenir lloc algunes havaneres i dues cançons d’en Lluis Llach i en especial, una obra del malaurat Ramon Noguera, músic, director i fundador de la Polifònica de Puig-reig “Pregaria de la Pau”, dedicada especialment a transmetre el missatge de Pau en aquests temps tant convulsos.

Finalment, van arribar els agraïments, salutacions i intercanvi de detalls, en els que la Coral Estel va oferir a la Coral Sant Ramon un caixonet amb productes del Berguedà, que l’endemà vam degustar tots els cantaires de la nostra coral, acompanyats d’un bon pa amb tomàquet, durant una pausa de l’assaig. Finalment, el nostre alcalde, Sr. Josep Mª Ribera, va dirigir unes paraules de cloenda, felicitant a la Coral Estel de Gironella pel bon concert ofert i pel repertori tant variat, així com l’agraïment a la Coral Sant Ramon per la organització d’aquests Cicles Musicals i Música a la Fresca - 2023 i també a la Comunitat Mercedària per la seva col·laboració.

Acabat el concert, cantaires d’ambdues corals i acompanyants, ens vam reunir a la sala polivalent del Centre Cultural, en la qual hi havia preparades unes taules amb safates de productes dolços del forn-pastisseria Isidre de Sant Ramon i begudes, atenció del nostre Ajuntament, fent la cloenda amb uns cants conjunts de comiat conjunt. Una diada ben complerta. 

Josep Mª Pinyot Gospí – Sant Ramon