Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Un Cor de Cançons, un espectacle d’imatges i música amb cançons en directe

El dissabte dia 22 de juliol, a les 21:30 hs de la nit, les portes de la sala de ball de l’Envelat del Centre Cultural de Sant Ramon, es van obrir de bat a bat al públic, no per gaudir d’una vetllada més de ball, sinó en motiu de la festa de fi de curs de la Coral Sant Ramon.

DIMARTS 22 AGOST 2023

Josep M. Pinyot. Es va decorar l’entrada amb símbols que identifiquessin que allò era l’entrada d’un cinema dels d’abans: a la façana principal, hi lluïa un gran rètol lluminós amb el lema “ESPECTACLE – Un Cor de Cançons – Coral Sant Ramon”; a l’entrada s’hi va situar una taquilla per despatxar les entrades que donaven dret a una bossa de crispetes i a un refresc per persona, (obsequi de la Coral Sant Ramon), així com una màquina expenedora de crispetes i un taulell de refrescos.

A més del muntatge dels decorats, també es va comptar amb persones col·laboradores per fer de taquiller i dispensadors/res de les crispetes i refrescos, convenientment engalanats per aitals funcions i que van causar molta admiració, sobretot pel que feia al taquiller, en Josep Rodríguez, que algun dels seus avantpassats portava el bar a l’antic Cine Dinámico.

També es va decorar l’entrada amb una gran fotografia  de l’any 1944 feta el dia de Sant Ramon en plena festa dels Tres Toms (aleshores amb carros i animals), en la qual s’hi veia la façana de cinema amb els cartells de propaganda de les pel·lícules de l’època. A l’entrada del passadís que dona a la sala de ball, s’hi van penjar la reproducció dels cromos de propaganda de les pel·lícules que es projectarien en la sessió de cinema

El públic es va trobar amb una sala plena de tauletes amb 6 cadires cadascuna, guarnides amb una llàntia que donava llum tènue durant la projecció  i a les quals s’hi van poder asseure per grups de famílies o d’amics, podent assaborir còmodament les crispetes i els refrescos repartits a l’entrada. A més, també es van acomodar les llotges d’igual manera, fet que va permetre que l’aforament de la sala estigués al voltant de les 400 persones.

Passats uns minuts de les 10, el taquiller tancava els llums de la sala i es donava inici a l’espectable amb la presentació del mateix i tot seguit l’avís de tancar els mòbils. La projecció es va iniciar amb uns anuncis recuperats de l’època, que s’acostumaven a projectar abans de la pel·lícula i en els descansos i que van resultar molt familiars, sobretot per a les persones de “mitjana” edat.

En la presentació es va explicar el motiu pel qual el públic no veuria físicament als cantaires mentre cantaven les melodies de les pel·lícules. No es tractava d’un concert coral tradicional, tota vegada que els cantaires estaven situats en un lateral de l’escenari, ocupat, en gran part per una gran pantalla de projecció.  Des d’aquell lloc, a l’empara de les mirades del públic, els cantaires estaven atents a les indicacions de la directora, qui coordinava la sincronització de les imatges de la pel·lícula, amb la música pre gravada, amb les veus dels cantaires

I tot seguit, els filmets dels anuncis que es passaven als cinemes, recuperats de l’època i que servien de pas entre una pel·lícula i una altra. Total, 45 minuts sense interrupció. El públic va gaudir també d’aquests filmets, tot recordant velles èpoques amb els tradicionals “tabletas OKAL”, “limpiametales NETOL”, “detergente OMO lava más blanco”, “reconstituyente COLA-CAO”, “caldo de pollo AVECREM”, “refresco COCACOLA”, “FANTA naranja y delicioso limón”, “coñac FUNDADOR, está como nunca” i “lámparas PHILIPS, mejores no hay” i evidentment de la projecció de fragments de les meravelloses pel·lícules fetes entre els anys 1939 i 1965, molt conegudes i nominades a grans premis de la cinematografia als EE.UU. d’Amèrica: El Mag d’Oz amb Judy Garland, MOON RIVER i My Fair Lady amb Audrey Hepburn, Singin’ in the Rain amb Gene Kelly, West Side Story amb Natalie Wood  i The SoUND of Music i Mary Poppins amb Julie Andrews.

Aquest espectacle és el colofó del treball de tot un curs, que la Coral Sant Ramon ha dut a terme gairebé des del desembre de l’any passat, treballant sobre una idea i el guiatge de la nostra directora, l’Anna Gascón, que va fer la selecció de les pel·lícules, en va fer el muntatge de les filmacions i les adaptacions musicals, així com la traducció al català de les lletres de les cançons escollides. També en va preparar els enregistraments dels àudios musicals de les cançons, per a cadascuna de les veus, per facilitar-ne la tasca d’estudi als cantaires.

Aquest espectacle va requerir la col·laboració de tot un munt de persones, als quals se’ls va agrair en la presentació: als cantaires, pel seu esforç i dedicació de gairebé set mesos; als que van posar l’enginy i l’art per les decoracions; als col·laboradors de l’Ajuntament per facilitar les tasques del muntatge; però sobretot, un més que merescut reconeixement a l’ànima del projecte, l’Anna Gascón, la persona que va gestar la idea, que la va madurar i que malgrat les moltes dificultats, la va dur a la pràctica amb gran satisfacció de tot el públic assistent.

A la festa hi van estar convidades les autoritats locals, representades pel seu alcalde el Sr. Josep Mª Ribera, i les veïnes representades per l’alcaldessa de Tarroja de Segarra, Sra. Imma Secanell, l’alcalde d’Estaràs, Sr. Jordi Duocastella i l’alcalde de Sant Guim de la Plana, Sr. Josep Llobet, als quals la nostra entitat Agrupació Coral Sant Ramon va agrair la seva presència, reiterant-nos, una vegada més, amb el reconeixement al nostre Ajuntament de Sant Ramon, pel suport i col·laboració que propicia a les entitats, a la música i a la cultura.

Galeria d'imatges