Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sardanes a l’escola Mare de Déu de la Mercè de Sant Ramon. Un punt de connexió entre tradició i innovació.

Article de la mestra de l'escola; Sara Aldabó.

Moment de l'activitat
Moment de l'activitat

DIMECRES 14 JULIOL 2021

SARDANEJANT A L’ESCOLA

“La sardana és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan” Visions i Cants (Joan Maragall)

Sardanes a l’escola Mare de Déu de la Mercè de Sant Ramon. Un punt de connexió entre tradició i innovació. La majoria de persones sabrien explicar, en més o menys mesura, què és una sardana, però no tothom seria capaç de ballar-ne una a les ballades del seu poble. Aquesta va ser la primera reflexió i motivació per iniciar el projecte “Aprenem a través de la sardana”.


Aquest projecte pretén apropar la sardana a la realitat de tots els infants, des dels més petits fins als més grans de l’escola. Mitjançant activitats didàctiques i vivencials, per poder conèixer aquesta dansa en el present i així mantenir-la viva en el record dels infants, de cara al futur.


Com a part fonamental d’aquest projecte, des de l’Ajuntament de Sant Ramon, es finança per l’escola, el taller “Saltem i Ballem” de la federació sardanista de les terres de Lleida (Sardalleida).

Joan Castellà i Judit Prat, han sigut els dos monitors que han fet d’aquest taller, una experiència atractiva, amena i plena de sorpreses pels infants i també pels docents que els hem acompanyat. Els dos, de generacions diferents, ens han aportat a tots els grups la mateixa passió i diversos valors importants com l’estimació pel que fas, l’esforç, el treball en grup i la perseverança.

Entre les activitats dutes a terme en aquests tallers, hem divagat sobre els possibles orígens de la sardana, hem conegut vivencialment alguns instruments de la cobla, ens hem disfressat amb faixes, hem fet galops, hem practicat els curts i els llargs, i els més grans s’han atrevit també amb els punts lliures.


Tot i això, hem fet més que escoltar i ballar una sardana; l’hem viscut com esport, com un treball en equip, on la coordinació i la comunicació són elements essencials per assolir un mateix objectiu, i el que és més important, ens hem sentit part d’un grup, que a la vegada forma part d’un tot, que és l’escola.


Durant un curs escolar ple de mascaretes, distància i grups estables, és un plaer poder gaudir del ball de la sardana com activitat de grup en els espais naturals que ens brinda Sant Ramon, perquè la dansa uneix, connecta i emociona.


Sara Aldabó i Barbero
(Mestra de música)