Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Ramon organitza una jornada per reivindicar un institut escola al municipi

El divendres 5 de maig l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’Escola Mare de Déu de la Mercè, de Sant Ramon, va impulsar la I Jornada Pedagògica Institut Escola Rural.

Moment de la Jornada
Moment de la Jornada

DIMARTS 09 MAIG 2023

Cal recordar que el curs anterior el centre educatiu i l’Ajuntament van sol·licitar a la Generalitat la creació d’un Institut Escola Rural, atès que en una dècada l’escola ha multiplicat per quatre el nombre d’alumnes. No obstant això, la demanda va ser denegada.

“Tots els agents coincideixen en la necessitat d’ampliar els estudis al nostre municipi. De fet, al programa del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya hi trobem el foment dels instituts escola”, va assegurar Josep Maria Ribera, alcalde de Sant Ramon, encarregat d’obrir la jornada. “Es tracta d’un punt molt important per frenar el despoblament que pateixen la majoria de municipis de la comarca”, va afegir, fent referència que algunes famílies s’han establert al municipi.

El representant de l’AFA, Ricard Pujol, va subratllar que l’objectiu d’aquesta activitat era debatre i estudiar en profunditat les possibilitats del centre educatiu: “Hem passat de vint a vuitanta alumnes. És important que anem creixent”.

A continuació, es va donar el tret de sortida a les tres taules de conversa que centraven la jornada pedagògica. La primera va abordar el concepte d’un institut escola rural, mentre que la segona preguntava qui en podria gaudir. Per la seva banda, la tercera va debatre sobre quina mena d’institut escola hi hauria d’haver a Sant Ramon.

Després d’aquestes dinàmiques de reflexió, es van posar en comú les idees principals i es va concloure que aquest procés havia de servir per a la cohesió territorial. Els assistents que van participar en el debat van convenir que cal compensar el territori català amb la presència d’instituts escola per tal de descongestionar els centres grans i, així, guanyar sobirania mitjançant una proposta innovadora i sostenible mediambientalment. “El més rellevant és que aquest centre i ajuntament s’han posicionat a favor de l’institut escola”, va declarar l’AFA, que apuntava que “conscients de les dificultats, s’ha fet un pas més per apropar aquest somni”.