Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Sant Ramon celebra la seva Festa Major amb els tradicionals Tres Tombs

Sant Ramon s’engalana per celebrar la seva Festa Major en honor a Sant Ramon Nonat i la tradicional desfilada de tractors, fent els Tres Tombs al voltant del Santuari.

Santuari de Sant Ramon
Santuari de Sant Ramon

DIMECRES 02 OCTUBRE 2019

Com cada any, una quarantena de tractors ja estaven nets i polits, disposats en fila índia tocant a la plaça de la Bassa per iniciar el trajecte fins al Santuari, junt amb la banda musical de la Cobla Montgrins, acompanyant a les autoritats des de l’Ajuntament en tot el trajecte.

Al mati, a primera hora, l’Alcalde Sr. Aleix Bochaca, junt amb els Regidors del consistori,  van rebre al Conseller de Territori i Sostenibilitat, Hble Sr. Damià Calvet, així com a representants de l’Exma. Diputació de Lleida i diversos alcaldes i representants d’ajuntaments veïns així com a una nodrida representació de la Comunitat Mercedària de San Ramon, encapçalada pel Padre Provincial.

Després de la benvinguda,  les autoritats van estar convidades a celebrar una reunió a la sala de plens de l’Ajuntament, on van poder expressar directament al Conseller les inquietuds més destacades dels respectius municipis, sent escoltades amb molta atenció pel Conseller, que va anar responent a cadascuna d’elles, per, finalment signar al llibre d’honor de l’Ajuntament.

Des del balcó de l’Ajuntament, el tinent d’alcalde Sr. Josep Rivera i el Conseller  Calvet, van fer entrega de  la bandera dels traginers de Sant Ramon, al tractor més antic del poble, un Lanz de l’any 1952 estendard de la desfilada seguit de la plataforma engalanada i decorada amb una imatge plàstica representant un Exvot d’una mare amb una criatura malalta, demanant la intercessió de Sant Ramon Nonat, interpretada amb gran naturalitat i expressió per nois i noies del poble, com ja és tradició.

A la comitiva encapçalada per la banda de música, la seguien les autoritats civils, encapçalades per l’alcalde Sant Ramon Sr. Bochaca acompanyant al Conseller Calvet, els alcaldes de Sant Guim de la Plana, de Talavera, d’Estaràs, de Cervera i altres representants. Seguien les autoritats religioses presidides pel P. Provincial de la Orde Mercedària.

El gruix de la comitiva el formaven els mes de 40 tractors de Sant Ramon i de les rodalies, unes màquines cada vegada més sofisticades i voluminoses i com ja és tradició, amb les cabines repletes de familiars, principalment la gent més menuda que gaudeix especialment d’aquesta ocasió per notar les sensacions de veure el món des de l’alçada de les màquines tant potents.

Durant el recorregut a peu cap el Santuari, les autoritats van anar saludant al vilatans que esperaven la comitiva des dels balcons i des de les entrades de les cases, parant-se en algun moment a saludar-los.

En arribar al Santuari, les autoritats polítiques i religioses van presidir la desfilada des de la tarima muntada davant mateix de l’entrada, on s’hi va afegir Mons. Antoni Vadell Ferrer, bisbe auxiliar de Barcelona, qui va impartir la benedicció a tots els vehicles i als seus ocupants, tractoristes i acompanyants.

Acabats els tres tombs, la comitiva, acompanyada pels PP. Mercedaris, van entrar a l’església del Santuari on a les dotze en punt es donava inici a l’ofici de la Missa, presidit per Mons Vadell i concelebrada amb els Padres de la Comunitat Mercedària de Sant Ramon i altres religiosos de la orde vinguts de diversos indrets, per compartir la celebració festiva.

La Coral Sant Ramon, des del cor de l’església, va entonar el cant d’entrada a l’hora que els celebrants entraven en processó pel centre de l’església, donant així la solemnitat que l’acte mereixia. La Coral Sant Ramon va continuar acompanyant la celebració de la litúrgia de la Missa amb diversos cants del seu repertori adequats per la ocasió, sota la direcció de l’Anna Gascón qui també va fer de solista i de la Montse Vejer acompanyant amb el teclat. L’església, com de costum, era plena de gom a gom.

En sortir de l’ofici i en una de les sales del Santuari, l’Ajuntament de Sant Ramon va oferir un aperitiu a les autoritats polítiques, religioses i civils convidades per a la ocasió, acabant-se amb un brindis proposat pel Hble conseller Sr. Damià Calvet, qui va agrair, a l’alcalde Sr. Bochaca i als regidors presents, la seva satisfacció per haver-lo convidat a conèixer i participar d’una festa tant especial.

A la tarda, a la sala de l’envelat, hi va haver el concert de Festa Major, seguit del ball, tot amenitzat per la cobla orquestra Montgrins.

Crònica de Josep Mª Pinyot. 

Agost, 2019.