Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'escola de Sant Ramon projecta una sessió de contes per treballar accions de gènere.

L'Ajuntament de Sant Ramon ha rebut finançament per treballar accions contra la violència de gènere i a través de l'escola s'han projectat una sessió de contacontes a càrrec de Xavier Demelo.

Escola Sant Ramon
Escola Sant Ramon

DIMARTS 02 JULIOL 2019

Juny 2019.

L'escola de Sant Ramon projecta una sessió de contes per treballar accions de gènere.

L'Ajuntament de Sant Ramon ha rebut finançament per treballar accions contra la violència de gènere i a través de l'escola s'han projectat una sessió de contacontes a càrrec de Xavier Demelo. 

Concretament són sessions de contes de gènere on la representació de l'espectacle treballa la violència masclista. Xavier Demelo va presentar 5 dones amb les seves històries particulars, i a cada una hi va lligar un conte o una llegenda. Cada relat estava basat en el conte Contes de bona nit per a nenes rebels.

El finançament ha estat atorgat pel Ministerio de Igualdad sota el programa "Pacto de Estado".

Per a la tramitació de la subvenció es compta amb el suport del Consell Comarcal de la Segarra, concretament des del SIAD - Servei d'Informació i Atenció a les Dones. 

ELS CONTES VAN SER ELS SEGÜENTS: 

1. Frida Kahlo – llegenda índia

Frida Kahalo va ser una pintora molt coneguda. Va tenir molts problemes de salut, com també una vida amorosa molt complicada. Amb el seu marit es van casar i divorciar varies vegades.

Els protagonistes eren Nuvealta i Torobravo i anaven a la recerca de l'amor etern. Visiten diverses tendes índies per observar com eren les relacions i queden decepcionats, ja que el que troben és monotonia, indiferència, no mirar-se als ulls, baralles, males paraules.

Busquen un bruixot  per fer un encanteri per l'amor etern. Aquest el hi dóna una xarxa a cadascú. Torobravo ha d'anar a les muntanyes del nord a capturar una àguila. Nuvealta ha d'anar a les muntanyes del sud a capturar un falcó.

Quan tornen a veure el bruixot els hi fa lligar l'àguila i el falcó per la pota junts amb una tira de cuir. Ells no poden volar i comencen a picar-se i barallar-se. Finalment els hi talla la tira de cuir i poden volar lliurement.

La formula que els hi dóna el bruixot per a que l'amor duri per sempre: volar plegat però mai lligats.

2. Nina Simone – la teixidora -

Va ser una de les millors cantants de soul de la història, també va ser una gran pianista clàssica, millor dit, la primera pianista clàssica negra de la història. Pel motiu del color de la seva pell no la van deixar entrar al conservatori. Posteriorment es va casar i el seu marit la explotava.

La teixidora de la història tenia un teler màgic, tot el que teixia al seu teler es convertia en realitat. Però un dia es va adonar que li faltava companyia i va decidir teixir-se un marit. El marit en adonar-se del poder del seu teler  li va fer fer una casa més gran i després un palau. Ell va buscar l'habitació més llòbrega i allunyada del palau i hi va tancar el teler, amb l'excusa que ningú els hi pogués prendre. Un cop allà li va fer teixir els criats i tot allò que ell desitjava. La teixidora es va adonar que no era feliç, li faltava la llum del sol. Finalment va agafar la llança i es va dedicar a desteixir tot allò que havia teixit, el palau, la casa més gran i finalment al marit. Fins que va tornar a ser a la seva petita casa on li entraven els rajos del sol i tornava a ser feliç.

3. Evita Perón – història sobre el sacrifici pels altres -

Ella volia ser actriu, i va començar fent teatre, radio, radionoveles. Posteriorment es va casar am Juan Domingo Perón, que es va convertir en President d'Argentina. Ella va lluitar molt pel vot de la dona. Va morir molt jove i el seu enterrament va ser el més multitudinari de la història.

Hi va haver una catàstrofe natural i nomes van sobreviure 10 persones; 9 homes i 1 dona. Un helicòpter els va salvar i anaven tots penjats de l'escala de salvament. En un moment determinat l'helicòpter no podia pujar més ja que tenia excés de pes i el pilot demana que algú es deixi anar per a poder salvar els altres. Els 9 homes busquen motius pels quals ells no es poden deixar anar. La dona diu que si cal ja ho farà ella, però ho diu amb unes paraules tant boniques que els 9 homes es posen a aplaudir.

Aquesta història ver a representar tots els sacrificis que han fet les dones al llarg de tota la humanitat.

4. Yoko Ono – Conte de Pau: L'arbre generós -

Era japonesa i provenia de molt bona família, però durant la segona guerra mundial ho van perdre tot i havien de demanar limosna. La gent del seu voltant es reia de la seva família i això per a ella va ser un punt d'inflexió per tal de lluitar per la pau. Es va convertir en fotògrafa i artista de performance (obres amb el cos i moviment). Es va casar amb John Lennon, i la seva lluna de mel es va convertir en una protesta a favor de la pau. Van estar durant una setmana al llit, on van convocar tota premsa per fer-ne ressò.

Hi havia un nen que era molt amic d'un arbre, que li deien l'arbre generós. Hi passava hores pujant al seu tronc, gronxant-se per les branques, menjant les seves pomes, dormint a la seva ombra, etc... Però el nen va créixer i va marxar a estudiar a l'institut. Va tornar al cap dels anys per demanar diners a l'arbre per poder anar a la universitat, però aquest no en tenia i li va oferir les seves pomes per poder-les vendre.

Al cap d'uns anys va tornar per demanar, una altra vegada, diners a l'arbre per poder-se comprar una casa. Aquesta vegada l'arbre li va oferir les seves branques per fer-se una casa. El nen va tallar les branques i va marxar.

Al cap d'uns anys el nen va tornar a visitar l'arbre, i li va tornar a demanar diners per marxar a un altre lloc ja que la vida li havia anat malament i volia començar de nou. L'arbre aquesta vegada li va oferir talar el seu tronc i construir-se una canoa per poder travessar el mar. Així ho va fer el nen.

De l'arbre només en va quedar la soca, però estava molt feliç d'haver pogut ajudar al seu amic.

Al cap de molts anys va aparèixer un home molt vell. Era el nen. L'arbre aquest cop només li va poder oferir que s'assegués a la seva soca per descansar, on van passar moltes hores i molts dies, conversant de com li havia anat la vida al nen.

5. Coi Mathis – conte divertit -

En Coi va néixer nen, però des de ben petit ell se sentia nena. La seva família ho va respectar en tot moment, com també a l'escola, on, per exemple, podia anar al lavabo de les nenes. Però a l'escola hi va haver un canvi de direcció i tot va canviar. Els pares d'en Coi van presentar una denúncia, i finalment va sortir la sentència en ferm on deia que en Coi se sentia nena i podia utilitzar, sense cap problema, els lavabos de nenes. Va ser una gran victòria per la lluita transgènere.

Hi havia una àvia que tenia dues nétes : Em cago i Ja m'he cagat, aquests eren els seus noms. Va arribar un dia que les nenes es van independitzar i l'avia les va anar a veure. Per arribar a casa seva calia creuar un rierol, però amb tant mala sort que hi havia hagut una crescuda i el riu era immens. L'àvia va demanar ajuda a un pagès per creuar, que la va pujar a les seves espatlles. Quan ja havien creuat la meitat del riu, l'àvia va començar a cridar a les seves nétes, amb els seus peculiars noms. El pagès va començar a espantar-se i a agafar-li mania ja que es pensava que l'àvia es feia les seves necessitats a sobre d'ell, i la va deixar al riu. Les nétes van córrer a socórrer l'àvia i van decidir que s'havien de canviar el nom, ja que aquest l'havia portat a un greu ensurt. Finalment van canviar-se el nom: Em pixo i Ja m'he pixat.