Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Informació sobre la plaga de bernat marró marbrejat

Cal mantenir la calma davant la proliferació de Halyomarpha halys al nostre municpi.

Cartell
Cartell

DILLUNS 19 OCTUBRE 2020

Segons informa el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació la plaga de bernat marró marbrejat (Halyomarpha halys) va ser detectada a Catalunya l’any 2016. Fins aquest any la plaga era localitzada principalment a l’entorn urbà, lloc on es desenvolupa i reprodueix. A l’estiu, s’ha detectat a diferents parcel·les  agrícoles de fruita dolça, fruita seca i hora, cosa que representa un risc molt elevat per a aquest cultius.

A la tardor, és quan aquest bernat busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern; tot i que és molest i crea alarma, no pessiga les persones i no representa cap risc per a les persones ni els animals.

Des del Departament d’Agricultura es demana a la ciutadania que tothom tingui present que cal destruir tots els individus capturats. Això ajudarà a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà a la sanitat dels nostres conreus. La captura d’aquest insectes és senzilla amb un aspirador o esombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquest moments es moune més lentament a causa de la temperatura ambiental és més baixa. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

Més informació als següents enllaços. 

Fitxa de la plaga

Tríptic informatiu

Guia tècnica per a la identificació de l’Halyomorpha halys