Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Finalitza el perfeccionament dels camins de Mont-ros

Després de dos mesos de treball, el projecte de millora i asfaltat de camins en el terme municipal de Sant Ramon s’ha completat

DILLUNS 20 JULIOL 2020

L’Ajuntament ha dedicat vuit anys en aconseguir un ajut per perfeccionar els camins del municipi, ja que aquests es trobaven en mal estat i l’institució no es podia fer càrrec de les despeses que suposaven les obres. Va ser el 2012 quan l’Ajuntament va sol·licitar al Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente una subvenció per a la millora dels camins, però per poder ser efectiva havia d’incloure camins que connectessin tots els nuclis del municipi. El camí que complia amb els requisits era el de Mont-ros, que uneix Sant Ramon amb Portell, Viver i Gospí.


Un cop el govern de l’Estat va aprovar la proposta de l’Ajuntament i va concedir la subvenció (201.530,16€), es van concretar els objectius del projecte. Primer, calia millorar la seguretat dels desplaçaments entre nuclis, ja que amb l’asfaltat s’eviten els desplaçaments del trànsit agrícola per les carreteres principals. En segon lloc, s’havia de millorar la comoditat dels desplaçaments, doncs en períodes de pluja o neu la circulació era molt difícil.


Un altre objectiu marcat era el de l’estalvi energètic, ja que amb l’asfaltat es reduiria de manera molt significativa els kilòmetres de trajecte real entre els nuclis per vies de comunicació en condicions mínimes de seguretat. El trajecte entre Viver i Sant Ramon passaria de tenir 5.5km per la xarxa general de carreteres a 3km per camins asfaltats; el de Portell a Sant Ramon passaria de 3,4km a 2,8km; el de Gospí a Portell, de 6,2km a 3km; i el de Gospí a Viver, de 8,2km a 2,6km. Tenint en compte que l’activitat econòmica del municipi de Sant Ramon és l’agrícola i la ramadera i l’ús d’aquests camins és molt elevat, es disminuiria considerablement les emissions de CO2 a nivell local.


Així doncs, el perfeccionament dels camins suposaria una alternativa a la xarxa bàsica de carreteres en cas d’obres en aquesta. A més, es tractaria d’una millora important tant per als habitants com per al turisme rural de la zona, ja que permetria apropar-se amb facilitat al patrimoni natural, agrari i cultural del municipi.


Els treballs principals que s’han executat han sigut desbrossar, netejar les cunetes, incorporar canonades de formigó, anivellar els camins i senyalitzar les interseccions. L’amplada mitjana d’asfaltat ara és de 3,5 metres.

És una realitat que les condicions en les quals es trobaven aquests camins eren insuficients per garantir una mobilitat còmoda i àgil als seus usuaris. Amb les obres finalitzades, l’Ajuntament espera que s’hagi teixit una xarxa interna de camins que solucioni els
problemes anteriors.