Divendres, 16 De Novembre De 2018
Pl. de la Bassa, 3, Sant Ramon - 25215
Telèfon: 973524018 Fax: 973524284

06/10/2017

Ressenya Festa Major de Sant Ramon


Foto

Dijous, 31 d’agost de 2017,

Un any mes, arriben els Tres Tombs a Sant Ramon. Enguany el 31 d'agost s'ha escaigut en dijous, dia laborable per a moltes persones no residents a Sant Ramon, però no per això els peregrins al Santuari Mercedari dedicat a Sant Ramon Nonat, no van deixar d'acudir-hi massivament tot i l'amenaça de pluja, com es preveia a primera hora del mati. Menys mal que en el decurs del mati, el dia va anar millorant, fins a sortir el sol i amb una bona caloreta, encara destiu.

Al voltant de les 10 del mati, els tractors (ben nets i polits) ja sanaven acomodant en filera a la carretera de Tarroja, a prop de la plaça de la Bassa de Sant Ramon, esperant el tret de sortida que siniciaria amb els primers compassos de la banda de lorquestra Costa Brava que va acompanyar la comitiva des de l'Ajuntament fins al Santuari de Sant Ramon, pujant per tota lavinguda de la carretera formada pels carrers Major i Avinguda del Santuari.

Gairebé a les 10 del mati, a l'Ajuntament de Sant Ramon, l'alcalde Sr. Aleix Bochaca, acompanyat dels Regidors del Consistori, van anar rebent a les personalitats convidades a la festa, com el Director General d'Empresa i Ocupació de Lleida, Sr. Ramon Alturo i diversos alcaldes de pobles veïns com els de Sant Guim de Freixenet, Sant Guim de la Plana, Biosca, Montornès, Talavera i Sanahuja, representants del Consell Comarcal de La Segarra i altres personalitats locals i religioses que es van afegir per donar la benvinguda a l'Honorable President Sr. Artur Mas.

Tant bon punt va arribar el President Mas, lAlcalde i tot els acompanyants el van saludar i es van traslladar a la sala de plens de l'Ajuntament, on va departir amicalment amb tots els assistents, escoltant les seves inquietuds locals i opinions diverses, a més de donar-li suport a tota la tasca que es du a terme per aconseguir arribar a l'1 doctubre i poder celebrar el referèndum tant esperat i desitjat per a molts ciutadans i reconeixent-li també, la tasca feta durant el seu mandat com a President de la Generalitat, responent i agraint els comentaris de totes les persones que van mostrar la seva opinió.

El President Mas, va signar al llibre d'honor de l'Ajuntament, fent un escrit que va llegir per a tots els assistents, mostrant expressivament el seu agraïment per haver-lo convidat en aquesta festa tant especial dels Tres Tombs, dins dels actes de la Festa Major.

Seguidament, el President Mas, des del balcó de l'Ajuntament, va lliurar la bandera dels Traginers, que com en anys anteriors, sinstal·là al tractor més antic del poble, un Lanz d'un sol pistó de l'any 1952, propietat de la família de Cal Artiller. I així, doncs, va començar la comitiva cap al Santuari, precedida per la banda de lorquestra Costa Brava, el President Mas, les autoritats locals i veïnes, els representants de la Comunicat Mercedària de Sant Ramon i el tractor que arrossegava la plataforma engalanada i decorada amb una imatge plàstica representant un Exvot per la intercadència de Sant Ramon Nonat, interpretada, com sempre per nois i noies del poble, amb gran naturalitat.

Com en altres ocasions, la comitiva de tractors superaven la trentena, podent gaudir daquestes màquines cada vegada més grans i potents i que per aquesta ocasió, les cabines acostumen anar repletes de familiars dels tractoristes i sobretot de la gen menuda, els quals gaudeixen per una estona, les sensacions destar a prop dels que condueixen aquelles màquines i veure el carrer des daquella alçada.

Durant el recorregut, els vilatans aposentats en balcons i portalades de les cases, gaudien de la desfilada i saludaven a les autoritats de la comitiva i en forma molt especial al President Mas, qui corresponia amablement a cadascuna de les salutacions i aturant-se en més duna ocasió per intercanviar paraules i acceptar fer-se alguna fotografia amb les persones que ho demanaven.

Arribats al Santuari, la comitiva es va instal·lar a la plataforma muntada davant mateix de l'entrada, per esperar a que la tractorada comencés a fer el primer dels Tres Tombs. En aquest interí, es va afegir al grup de representats religiosos, el Sr. Bisbe de Lleida, Monsenyor Salvador Jiménez Valls, qui, juntament amb el P. Provincial de la Orde Mercedària i el P. Superior del Santuari de Sant Ramon, anaven donant la benedicció a tots els tractors fins acabar el tercer tomb.

Seguidament i ja gairebé ratllant les 12 del migdia, i de camí a lesglésia per assistir a l'ofici de la Missa Major, els PP. de la Orde Mercedària van acompanyar al President Mas i a les autoritats presents a fer un recorregut per algunes dependències del Santuari, on s'hi havien muntat exposicions de manualitats dartistes locals i una de fotografia artística, a més de mostrar l'excepcional col·lecció de cantorals litúrgics molt antics, en gregorià.

Ja aposentats als llocs preferents reservats per a les autoritats, va iniciar-se l'entrada dels celebrants de la missa, un nombrós grup de religiosos, la majoria de lOrde Mercedària i també dels convidats per a la ocasió, presidits, en aquesta ocasió per Mons. Salvador Jiménez, bisbe de Lleida.

Al mateix temps, la Coral Sant Ramon, situada al cor de l'església, entonava el cant d'entrada i que, durant tota la Missa, va anar acompanyant les diverses parts de l'ofici tant amb obres interpretades pel cor com alguna amb solista i que tot en conjunt, va donar gran solemnitat a l'acte religiós de la Festa Major, que es va acabar amb el cant dels Goig de Sant Ramon, al qual shi van afegir tots els devots d'aquest venerat Sant. Com cada any, lesglésia es va fer petita per acollir a tots els peregrins que hi volien assistir.

Acabat l'acte religiós, les autoritats polítiques, civils, eclesiàstiques i convidats, var ser obsequiats per l'Ajuntament de Sant Ramon, amb un aperitiu festiu, acabat amb un brindis ofert pel President Artur Mas. Mentrestant, i ja amb un bon sol que escalfava la temperatura ambiental que de bon mati no sesperava, tothom passejava entremig de les paradetes i les atraccions per als mes menuts i al pati del col·legi, la Cobla de l'orquestra Costa Brava va oferir un repertori de sardanes .

A la tarda, a la sala de ball l'Envelat, la mateixa orquestra Costa Brava i els seus cantants solistes, van oferir un agradable concert de Festa Major, previ a la sessió de ball de tarda.

Ressenya de Josep Mª Pinyot i CasalsCercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web