Dilluns, 24 De Setembre De 2018
Pl. de la Bassa, 3, Sant Ramon - 25215
Telèfon: 973524018 Fax: 973524284

21/09/2017

Concert del cor The University of Pretòria Camerata al Santuari de Sant Ramon


Foto

(La Segarra-Lleida), dissabte, 29 de juliol de 2017

L'església del Santuari Mercedari de Sant Ramon Nonat, a la població segarrenca de Sant Ramon, va ser escenari privilegiat d'un esdeveniment musical excepcional en el que hi van ser presents les Autoritats locals i de pobles veïns, membres representatius de la Comunitat  Mercedària de Sant Ramon, cantaires de la Coral Sant Ramon i d'altres corals amigues, vilatans del municipi de Sant Ramon i moltes persones vingudes d'arreu, acudint a aquesta cita musical tant especial, que, en nombre superior a les 400 persones, van omplir la magna església.

Com ja és costum en els darrers 6 anys, per aquestes dates s'organitzen les vetllades musicals iniciades sota el lema de Música a la Fresca i que des d'en fa dos, s'emmarquen dins els Cicles Culturals de Sant Ramon, amb el patrocini de l'Ajuntament de Sant Ramon, que amb la voluntat expressa del seu alcalde, Sr. Aleix Bochaca, en donar suport a totes aquelles activitats que sota la iniciativa de les entitats culturals, musicals, esportives i socials del municipi, ajuden a fer poble, a unir la comunitat i a donar a conèixer el municipi de Sant Ramon.

Enguany aquesta vetllada no es fa al claustre, com era costum en altres edicions, donat que lesdeveniment musical el protagonitza un cor nombrós, de primeríssim nivell i el muntatge ha esdevingut més adient preveure'l en el marc de l'església, donades les seves condicions i característiques acústiques, d'espai i amplitud, per a una millor mobilitat del cor i per laforament, a més de prevenir, si s'esdevingués, qualsevol inclemència meteorològica, sempre possibles en aquestes èpoques de l'any.

Vam gaudir dun cor professional, que dit sigui de pas enguany celebraven el seu 48è aniversari, format per prop de 80 components, tots ells pertanyents a la Universitat de Pretòria, de Sud-Àfrica i que estaven participant en l'11è Simpòsium Mundial de Musica Coral que es celebra cada tres anys en algun lloc del planeta i que enguany  es va fer a Barcelona, organitzat per la Federació Catalana d'Entitats Corals, FCEC i per la Federació Internacional de Musica Coral, l'IFCM, sota el lema Els colors de la Pau.

Durant una setmana, aquest cor i altres d'arreu del mon, del mateix nivell professional o semi professional, van desenvolupar una activitat musical intensa en diversos indrets de Barcelona i a les tardes-vespres, acudien als llocs on van estar sol·licitats d'arreu de Catalunya, per part d'entitats culturals i/o Ajuntaments, com va ser el cas de Sant Ramon, la qual cosa va ser possible gràcies a l'oferiment de la Federació Catalana d'Entitats Corals, al patrocini del nostre Ajuntament i a la col·laboració de la Comunitat Mercedària i també de la Coral Sant Ramon.

El currículum ja conegut de la Tuks Camerata (com l'anomenen familiarment els seus membres) va fer total honor al resultat de l'espectacle i a la joia de viure una experiència cultural i musical única i del més alt nivell. El color clar i transparent de les seves 80 veus, la senzillesa i joventut dels seus cantaires, la riquesa del seu repertori i el domini de les tradicions musicals,  la clàssica i la de les cultures africanes, van oferir una bella i delicada mostra d'aquesta diversitat cultural sud-africana i de la gran música, que van quedar gravats als cors de tots els assistents, que en alguns moments, deixaven anar les seves emocions en el més absolut silenci i respecte.

En Michael Joseph Barrett, director de tots els cors de la Universitat de Pretòria, UP, professor de direcció coral al Departament de Música de la UP i director de la Tuks Camerata, va complementar lesdeveniment amb el seu tarannà serè, senzill i totalment enllaçat amb els seus cantaires, propiciant que en mig de lexpectació en un espai tant magnífic, s'hi respirés un aire espiritual.

Abans de començar el concert, en la curta presentació, s'hi van incloure unes paraules de salutació, dirigides expressament al Tuks Camerata, que van ser llegides en català i anglès, per a la seva comprensió i que van agrair en gran manera fins el punt de dedicar una obra, fora de programa, Senzeninà, que la Coral Sant Ramon ha incorporat en el seu repertori recentment.

"Bona nit i benvinguts al poble de Sant Ramon, un municipi de la comarca de La Segarra, a la província de Lleida, una de les quatre de la nostra estimada Catalunya.

Good  evening and welcome to the town of Sant Ramon, a municipality in the region of La Segarra, in the province of Lleida, one of the four of our beloved Catalunya.

"Un poble on la tradició musical s'ha convertit en més regular des de fa setze anys, en què es va fundar la Coral Sant Ramon, un grup coral senzill i humil, però amant de la música.

A town where the musical tradition has become more regular from sixteen years ago, when the Sant Ramon Choir, was found. A simple and humble choral group, but music lover.

"Sempre que tenim ocasió, manifestem aquest sentiment de dir que la música agermana i uneix els pobles i a les persones, i l'acte d'avui, ho demostra.

Whenever we have the opportunity, we express the feeling that music unites the towns and their people, and todays event, proves it.

"El curt temps que estareu entre nosaltres, no us permetrà aprofundir en les relacions humanes, però esperem que us emporteu un bon record del nostre poble i de la nostra gent, i per aquest motiu, al final, us farem entrega d'un petit present, obra de una de les nostres artistes locals, perquè ho recordeu i ens recordeu.

The short time that you will be with us , will not allow you, to deepen in human relations, but we hope you will have a pleasant memory of our town and its people, and for this reason, at the end, we will give you a small gift, work of One of  our local artists, so that you can remember us.

"Benvinguts doncs, i..., endavant amb la vostra música!

Welcome then, and ..., go ahead with your music!

En acabar el concert, la Presidenta de la Coral Sant Ramon, Sra. Dolors Marbà i l'Alcalde de Sant Ramon, Sr. Aleix Bochaca, van fer entrega d'un ram de flors al director del cor, Mr. Michael Joseph Barretti una placa de Sant Ramon a un representant del Tuks Camerata.

Abans de marxar ja directament cap a laeroport per retornar al seu país d'origen, se'ls va oferir un petit refrigeri durant el qual es va poder departir i compartir amb cantaires i director i poder-los-hi manifestar tot l'agraïment que es mereixien. Aquell, va ser el darrer concert que aquell grup feia, ja que pel proper curs moltes persones ja ho tenien de deixar per qüestions universitàries diferents.

Josep Mª Pinyot i Casals

Membre de la Coral Sant RamonCercador

Ajuntament
Totes les administracions

Destacats

Mapa Web