Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Poble a poble

SANT RAMONSant Ramon està enclavat al mig de la comarca de la Segarra, amb 560 habitants i una altitud de 660 metres sobre el nivell del mar. Els seus altiplans separen les riberes del Sió i del Llobregós. Drenen el terme de Barrancs de Comabella, de Valls, de Malgrat i de Melgosa. Està a 10 km de Cervera, a 14 km de Guissona, a 14 km de Calaf, a 44 km de Manresa (per l'Eix Tranversal), a 65 Km de Lleida (capital de provincia) i a 100 km de Barcelona. Gaudeix d'una xarxa de comunicacions molt complerta, amb carreteres de primer ordre i té una situació privilegiada per comunicar-se amb tot Catalunya. El municipi agrupa als pobles de Sant Ramon (cap del municipi), Portell, Gospí i Viver de Segarra. El seu terme municipal té una superficie de 18.67 km2 de terra secà i el cultiu principal és el cereal.  Fins fa pocs anys existien plantacions de vinya, ametllers i oliveres, però a l'actualitat només resten unes petites plantacions d'ametllers. L'esperit de treball i l'economia conservadora dels seus vilatans, han fet que el poble tingui una economia sanejada i pròspera, tenint en compte que és una comarca de secà i alguns anys hi ha poca pluja i minses collites. La ramaderia té una importància considerable, especialment el sector porcí, i l'aviram. La mitjana anual de pluges és de 450 litres l'any. La temperatura mínima mitjana en els últims 10 anys és de 0ºC i la màxima és de 18ºC.

PORTELLPortell pertany al municipi de Sant Ramon, situat al cim dels altiplans (663m) que separen de les riberes del Sió i del LLobregós, al nord-est del municipi. Els seus origens daten del segle XI, quan al voltant del castell i de l'església de Sant Jaume es formà un nucli de cases amb un carreró central al que s'hi accedia pel portal que encara existeix a la banda de ponent, d'on sortien alguns carrerons laterals. Encara es conserva part de la torre del castell. Al segle XVIII es construí la capella de Sant Ramon Nonat, a tocar de la carretera que ve de Sant Ramon. Actualment trobam diferent cases, antigues i modernes, i granges fora del nucli antic.

GOSPÍEl poble de Gospí té actualment 46 habitants i fou construït sota l'antic castell del qual les primeres referències són de l´any 1005 que apareix amb el nom d'Albispino. El castell té adossada una torre de guaita cilíndrica que destaca pel damunt de totes les cases, amb una escalonada interior de pedra, i una sèrie de passadissos subterranis amb diverses cases del poble. L'església de Gospí era primitivament d'estil romànic, del qual se'n conserva encara  la portalada de l'església, les cornises, una finestra de creu grega, encara que després sofrí diverses modificacions. Gospí té una font on en anys d'abundància , brolla  aigua excel.lent . Es té referències del seu arranjament   l'any 1772. A l'entorn s'han trobat vestigis ibèrics. També cal destacar una ermita que es troba a l'entrada del poble dedicada a Sant Cosme i Sant Damià. El patró del poble és Sant Martí. 

VIVER DE SEGARRAEl poble de Viver de Segarra és el més petit pel nombre d'habitans ja que només en té 32 , i està  situat  tocant el municipi de Sant Guim de la Plana  i el d'Ivorra.   El nom de Viver li ve per l'abundància d'aigua, aquesta circumstància fou la causa  que els Íbers s'establissin en aquesta zona. A poca distància del poble es troba l'única  construcció que  es conserva d'aquells pobladors, és una font anomenada de Juigues  que és subterrània i de dimensions  desconegudes . Els passadissos estan plens d'aigua  i són de poca profunditat.    Del poblat  ibèric ja no se'n pot apreciar res a causa d'unes esplanacions de terres que el van fer desapareixer així com també un cementiri que hi havia al  costat.   El poble de Viver és el menys antic del municipi  i  l' església està dedicada  a Santa Maria,  aquesta està situada  en el bell mig del poble .

Document Actions